Eduard Bănulescu

Thiago Alcantara este un fotbalist excepțional și, ceea ce e mai rar, un extrem de tehnic mijlocaș box-to-box. Cu toate că nu este complet necunoscut fanilor fotbalului, este adevărat că numele său este rareori menționat cu aceași frecvență precum unii dintre colegii, actuali sau din perioada în care evolua pentru FC Barcelona, mai celebri. Care este motivul acestui semi-anonimat?

Thiago Alcantara era privit drept urmaș al lui Xavi

 

Thiago este un fotbalist remarcabil de tehnic atunci când are mingea la picior, un foarte bun pasator, iar primii pași în fotbal i-a făcut în cadrul acedemiei lui FC Barcelona. Sună cunoscut? Thiago era văzut de către mulți experți drept un posibil succesor pentru Xavi în cadrul angrenajului catalan.

În ciuda calităților evidente și a loialității sale din acel moment, Thiago a considerat că nu este prioritizat de către FC Barcelona în perioada de patru ani în care a evoluat pentru lotul de seniori.

Așa cum Philippe Coutinho sau James Rodriguez au decis să caute să își redreseze cariera în Bavaria, Thiago a ales, și el, să semneze pentru Bayern Munchen. Spre deosebire de jucătorii amintiți, mijlocașul spaniol s-a impus repede drept unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai Der FCB.

Thiago este capabil să evolueze bine pe mai multe posturi

 

Ceea ce ar trebui să fie mană cerească pentru echipă și club, poate să creeze confuzie pentru fanii care caută să catalogheze un jucător. Ce post joacă de fapt Thiago Alcantara?

În primul rând, este un foarte bun mijlocaș box-to-box. Poate cel mai bun din Europa. Acest rol necesită un consum foarte mare de energie, jucătorul acționând drept locomotivă a echipei. Calitățile cele mai pregnante ale jucătorului devin evidente atunci când acesta are mingea la picior. Tehnică ireproșabilă, pase exacte și o viziune clară, acestea sunt atuurile lui Thiago.

Însă, Thiago dispune și de o atingere excelentă a balonului, lucru rar pentru un mijlocaș strict defensiv. De aceea, Bayern alege să îl folosească, după caz, în rolurile de mijlocaș central ofensiv, mezzala ori, chiar, playmaker. Numeroasele roluri îl fac foarte util pentru Bayern, însă foarte greu de catalogat de către presă și fani.

Accidentările i-au încetinit evoluția

 

Cu toate că era curtat insistent de echipe importante ale Europei, precum Manchester United, Thiago nu a avut niciun soi de dubiu în a alege să semneze pentru Bayern Munchen. Acesta este un club cunoscut pentru modul în care încurajează progresul jucătorilor săi tineri.

Din nefericire, Thiago s-a accidentat la puțin timp după ce semnătura se usca pe contract, iar primele luni ca și fotbalist al lui Bayern au fost petrecute în sălile de recuperare. Această accidentare i-a afectat evoluția, dar a și mutat focusul de la mult discutatul său transfer.

Bayern este un club bun, dar ziariștii vor să scrie despre Real Madrid, Manchester și Dortmund

 

Bayern Munchen este standardul fotbalului german. Sunt cel mai de succes club nemțesc, atât pe front intern, cât și internațional. Cu toate acestea, dacă Thiago spera să folosească acest transfer drept rampă de lansare către un alt angajament și mai bun, ei bine, Bayern nu este cea mai mediatizată echipă europeană în acest moment, iar acest lucru îl scoate pe Thiago de pe radarul bursei de zvonuri.

Premier League este cel mai popular și cel mai scump campionat din lume. Echipe precum Leicester City sau Tottenham Hotspur primesc la fel de multă atenție din partea presei precum campionii din Bavaria.

Real Madrid este cea mai faimoasă echipă a planetei. FC Barcelona, fosta echipă a lui Thiago, fascinează lumea fotbalului. PSG pare capabilă să cheltuie oricât este nevoie. Până și echipe germane, precum Borussia Dortmund, au fost mai adesea în atenția presei mai mult decât Bayern, din cauza transferurilor reușite pentru jucători precum Jadon Sancho și Erling Haaland.

Concluzii

 

Thiago Alcantara este unul dintre cei mai buni mijlocași din lume. Mai mult ca sigur, el va continua să își dezvolte abilitățile. Dar, în privința faimei există două posibilități.

Ori va rămâne, ca și până acum, un fotbalist mai puțin cunsocut ce evoluează pentru una dintre cele mai bune echipe ale Europei. Ori, va atrage atenția printr-un transfer de sute de milioane de Euro, va ajuta la câștigarea Euro 2021 de către Spania sau a Cupei Mondiale, iar în acest fel presa se va simți datoare să scrie despre el. Oricare va fi deznodământul, viitorul nu pare deloc sumbru pentru Thiago Alcantara.