Eduard Bănulescu

Hans-Dieter Flick a primit o ofertă nesperată la mijlocul lui 2019, antrenarea celui mai de succes club de fotbal din Germania, Bayern Munchen. Ostrategie de joc echilibrată care a prioritizat fotbaliștii formați de către clubul bavarez a adus lui Bayern un nou titlu de campioană. Urmează să analizăm modificările tactice impuse de Flick și strategia care a adus cel de-al 35 titlu die Roten în Bundesliga

Cariera lui Hans Dieter-Flick pre-Bayern

Hans-Dieter Flick bayern tactics bayern munich formation bayern vs dortmund results Hans-Dieter Flick hans-dieter flick salary niko kovac

Atunci când Hans-Dieter Flick a fost prezentat drept noul manager al lui Bayern Munchen, reputația sa nu părea să îl recomande pentru un post de o asemenea importanță.

Cu toate acestea, Flick nu era ccomplet străin fanilor lui Bayern. În cariera de jucător Flick a îmbrăcat tricoul bavarezilor în mai mult de 100 de partide.

Cariera sa de manager, însă, a început în ligile inferioare de fotbal. Apoi, în 2006 a devenit asistentul lui Joachim Löw pentru lotul național de fotbal al Germaniei.

Destinul său a fost să rămână un expert din umbră până în 2019. În acest an, acesta s-a realăturat lui Bayern din postura de antrenor secund. Demiterea surprinzătoare a lui Niko Kovac a deschis o ușă nesperată pentru Hans Flick. Acesta urma să aplice metodele studiate de taktik fußball pentru cea mai titrată echipă din țară din postura de principal. 

Filozofia de joc a lui Hans-Dieter Flick

hans-dieter flick und neuer, bayern munchen, 2020

Prea puțin timp a trecut pentru a distinge trăsăturile stilului de joc al lui Flick. Cu toate acestea, succesul său constă în foarte buna aplicare a filozofiilor de joc ce o definesc pe FC Bayern Munchen. Echipa sa caute să domine posesia, să creeze multe șanse de a marca goluri și să controleze centrul terenului.

Hans Dieter-Flick prefera formula de joc 4-2-3-1. În atac, aceasta se metamorfozează într-un 4-1-4-1, unde mijlocașii centrali avansează încercând să joace între linii.

Robert Lewandowski s-a bucurat de un alt sezon excepțional din postura de atacant  solitar al lui Bayern. Mijlocașii centrali, Thiago si Thomas Muller, în special, gestionează inlteigent spațiile pentru a-l pune pe Lewa în valoare.

Bayern Munchen în atac

hans-dieter flick und neuer, bayern munchen, 2020

Bayern începe faza de construcție implicând apărătorii. Cu toate acestea, bavarezii preferă pasele verticale, directe. În acest mod echipa lui Flick ajunge în cel mai scurt timp în fața porții adverse. Aceste pase caută un jucător nemarcat evoluând între linii sau un atacant încercând să păcălească jocul la offside al adversarilor.

Bayern în defensivă

hans-dieter flick und neuer, bayern munchen, 2020

Așa cum era de așteptat, Flick continuă să impună un joc de pressing agresiv cât mai aproape de poarta adversă. Un soi de focul la ei în iterațiunea sa nemțească. Bayern caută să recupereze balonul înainte să ajungă în propria jumătate.

De cele mai multe ori, jucătorii lui Bayern vor fixa capcane, lăsând spațiu pentru pase adverse, pentru a presa apoi intens spațiile lăsat liber. În plus, mijlocații centrali avansează adânc în jumătatea opusă, forțând adversarii în spațiile laterale. Flick încurajează aglomerarea acestor zone cu scopul recâștigării posesiei.

Câștigarea titlului de campioană nu a fost o misiune simplă. Mai mult decât oricând Bundesliga oferă urmăritori pentru prima poziție. Bayer Leverkusen, RB Leipzig, și, în special, Borussia Dortmund evoluează adesea excepțional. Disputa pentru Meisterschale va deveni din ce în ce mai intensă în anii ce vor urma.

Hans-Dieter Flick a profitat de șansa oferită. Tactica sa a salvat un sezon ce părea compromis pentru Bayern. Echipa sa este încă o dată campioana incontestabilă a Germaniei și una dintre cele mai puternice forțe continenale.