Julian Nagelsmann este copilul teribil al fotbalului german, un manager de 30 și un pic care o antrenează pe RB Leizig, controversații candidați pentru trofeul Bundesliga. Aceastea sunt tactica și filozofia de joc folosite de Nagelsmann la RB în sezonul 2019/20.

 

Stilul de joc implementat de Nagelsmann

 

Filozofia de joc a lui Julian Nagelsmann era deja clară la vârsta de 27 de ani, atunci când a devenit antrenorul unei echipe din Bundesliga, 1899 Hoffenheim. Simplul acces la un job în managementul sportiv ar fi fost o realizare impresionantă pentru o persoană care și-a petrecut cariera pe marginea terenului. Nagelsmann, însă a reușit ceea părea nu demult imposibil, calificând-o pe Hoffenheim în grupele Ligii Campionilor.

Stilul de joc al lui Julian Nagelsmann nu s-a schimbat deosebit de mult în perioada care a urmat. Puternic influențat de Thomas Tuchel, un fost colaborator, antrenorul se bazează pe un joc de pase directe și o rezistență fizică deosebită a jucătorilor care sunt solicitați să preseze continuu.

Tactica lui RB Leipzig 2019/2020 folosită de către antrenorul de fotbal Julian Nagelsmann, Red Bull Salzburg

Așezarea tactică folosită de RB Leipzig

 

Spre deosebire de cei mai mulți antrenori moderni de renume, Nagelsmann dorește ca echipele sale să rămână maleabile în privința filozofiei tactice. Formula de joc este adesea schimbată în funcție de adversarul întânit.

Cu toate acestea, formula preferată de tânărul tactician este 3-4-1-2. În această așezare, apărătorii vor juca într-o linie dreaptă de trei, apărând la distanță mare de poartă, și căutând să utilizeze jocul la offside în avantajul lui Leipzig. 

Esențal în această așezare este utilizarea celor doi pivoți. Konrad Laimer și Diego Demmo ocupă, în general, aceste roluri. Ei vor acționa drept suport pentru defensivă atunci când posesia este pierdută. În atac, în schimb, unul dintre ei va avansa în ajutorul sectorului ofensiv, în timp ce celălalt va aștepta un potențial contraatac împotriva lui Leipzig. Foarte des, Laimer si Demmo vor face rocadă, devenind astfel foarte dificil de marcat de adversari. 

Un alt aspect esențial în această strategie îl reprezintă pressingul constant făcut de către atacanți. Timo Werner și Yussuf Poulsen vor opera drept primă linie defensivă, căutând să îi șicaneze pe apărătorii adverși și să îi oprească din a pasa spre centrul terenului.

Nagelsmann va utiliza și sistemele 5-3-2 sau 4-2-4 în funcție de adversar. Marcel Sabitzer, un foarte bun pasator și șutor, este unul dintre jucătorii esențiali în cazul utilizării acestor directive tactice. Suedezul Emil Forsberg și cehul Patrik Schick, împrumutat de la AS Roma, deven și ei elemente importante ale acestui stil de joc.

 

RB Leipzig în atac

 

Elementul distinctiv al stilului de joc al lui RB Leipzig, sunt pasele verticale către centrul supraaglomerat al terenului. Nagelsmann le cere jucătorilor să nu irosească timp și să aducă mingea în ultima treime a terenului.

Forsberg, golgheterul Timo Werner, sau Poulsen, vor ocupa spațiile dintre linii căutând să sprinteze pentru a întâlni o pasă filtrantă în careul advers. Marcel Sabitzer și Christopher Nkunku sunt jucătorii capabili să ofere pasele decisive care au dus la marcarea celor mai multe goluri de către Leipzig în acest sezon.

Tactica lui RB Leipzig 2019/2020 folosită de către antrenorul de fotbal Julian Nagelsmann, Red Bull Salzburg

RB Leipzig în defensivă

 

Leipzig dispune de trei dintre cei mai buni apărători centrali din Bundesliga, Dayot Upamecano, Lukas Klosterman, și Marcel Halstenberg. Ocuparea unui loc de titular în această echipă este treabă serioasă și epuizantă. Defensiva lui Leipzig este instruită să recupereze mingea cât mai repede, cât mai departe de poarta apărată de Gulacsi, folosind cât mai puțini jucători.

Tactica lui RB Leipzig 2019/2020 folosită de către antrenorul de fotbal Julian Nagelsmann, Red Bull Salzburg

Împotriva unor adversari mai puternici, linia de trei apărători centrali, va fi asistată de către mijlocașii laterali. Aceștia capătă roluri de wing-backs, jucători defensivi laterali cu atribute defensive și de atac. Angelino, împrumutat de la Manchester City, și americanul Adams ocupă, cel mai des aceste poziții.

Julian Nagelsmann și RB Leipzig au parte de criticii lor, în special în Germania. Însă un lucru rămâne incontestabil. Antrenorul și tânărul club german au reușit să își demonstreze calitățile într-un timp foarte scurt, iar titlul în Bundesliga este logicul următor pas.