Chris Wilder, antrenorul lui Sheffield United, nu a irosit niciun moment în a se recomanda drept unul dintre cei mai inovativi manageri lucrând astăzi în Premier League. Nu doar că Wilder i-a ghidat pe The Blades către promovări succesive, dar în 2020 nou promovata este în grafic pentru obținerea unei calificări memorabile în cadrul Europa League. Acestea sunt strategia tactică, filozofia și politica de transferuri utilizate de către Chris Wilder pentru sezonul 2019/2020.

Filozofia fotbalistică a lui Chris Wilder

 

Wilder s-a bucurat de o interesantă carieră de fotbalist, evoluând pentru multe echipe, însă debutând pentru Sheffield United și rămânand devotat clubului.

Rolul de manager a părut din start să îi vină ca o mănușă lui Wilder, care a impresionat antrenând pe Oxford United și Northampton. Aici a fost și locul în care acesta a dezvoltat tactica ofensivă bazată pe așezarea în 3-5-2 care avea să îi definească filozofia de joc.

Apoi, Wilder a primit șansa de a se reîntoarce la Sheffield, echipa sa de suflet. La momentul învestirii, the Blades nu evoluaseră în Premier League din 2007. Mai mult, păreau condamnați să sufere o nouă retrogradare, de data asta în a patra ligă britanică.

Folosind o tactică agresivă, bazată pe o așezare în 3-4-1-2 în care fundașii centrali sunt încurajați să avanseze în ajutorul mijlocașilor laterali, Wilder a adus promovarea în Championship cu un punctaj record, iar apoi accederea în Premier League, în detrimentul unor echipe mai titrate precum Leeds United.

Tactica folosită de Sheffield United în 2020

 

Niciun alt club din Premier League, la începutul sezonului 2019/20, nu și-a utilizat resursele mai înțelept decât Sheffield United. Echipa ce se află momentan pe locul 7 în EPL, are un lot construit în special din jucători care nu au mai evoluat în prima ligă. Cei mai mulți au fost aduși la echipă fie prin transferuri gratuite, ori înțelegeri nu mai scumpe de 1 milion de lire.

În cadrul remarcabilului sezon trecut, cel în care Sheffield a câștigat promovarea, Wilder a folosit formula de joc 3-4-1-2. Este o strategie curajoasă care oferă sarcini ofensive apărătorilor și care a făcut-o pe Sheffield o echipă împrevizibilă. Este, de asemenea, o tactică riscantă, jucătorii lui Wilder fiind nevoiți să se replieze și să păstreze forma defensivă atunci când posesia este pierdută.

În Premier League, Wilder a ajustat ușor aceași strategie. Sheffield United folosește acum, cel mai adesea, un 3-5-2. În felul acesta antrenorul caută să întărească apărarea și să oprească echipele mai tehnice de la a pasa printre linii.

Sheffield este cunoscută, în special pentru modul în care își construiește atacurile. Cel mai adesea construcția va fi începută de către fundașii centrali, John Egan sau Chris Basham. Aceștia vor căuta să deschidă jocul pe flancuri, în timp mijlocașul John Lundstram va coborî, construind practic o linie de patru apărători.

În ultima treime a terenului, Wilder își încurajează fundașii centrali să ajute atacul. Aceștia vor urca pe flancuri, construind, practind, un triunghi de pase cu mijlocașii laterali (Enda Stevens și George Baldock) și cu atacanții (David McGoldrick și Lys Mousset). Rezultatul este că golurile nu vin doar gheata atacanților. MIjlocașii John Fleck și Lundstram sunt printre cei mai buni marcatori ai echipei.

Oricare va fi deznodământul pentru aventura lui Sheffield United în Premier League un lucru este sigur. Inovațiile tactice ale lui Chris Wilder au lăsat o amprentă apăsată asupra primei ligi britanice.