Era anul 1991 atunci când Andrew Wainstein a fondat Fantasy League în Marea Britanie. În scurt timp, conceptul introdus de Wainstein avea să fie folosit de cele mai cunoscute publicații din țară, apoi chiar de federația britanică de fotbal. De unde a originat ideea și care e secretul popularității ei ?

În primul rând, trebuie să începem prin a spune că Wainstein nu a inventat conceptul de fantasy sports. El însă a adaptat ideea pentru fotbalul britanic și a găsit o metodă prin care manageri din toată țara își puteau comunica echipa, iar rezultatele puteau fi calculate pentru fiecare după același set de reguli.

Care au fost predecesorii care l-au inspirat pe Wainstein?

Este greu de stabilit o dată precisă pentru a apariția primului concurs de fantasy sports. Se știe că în S.U.A. au apărut competiții folosind datele reale din meciurile de golf încă din anii ’50. Aceasta erau organizate în general ca o distracție între prieteni.

Prima competiție implicând fotbalul american a avut loc în 1962. Iar în Europa exista deja Fantacalcio încă de la sfârșitul anilor ’80. Este de asemenea foarte posibil să fi existat predecesori de fantasy sports organizate la nivel individual încă din prima parte a secolului XX.

Conceptul nu era unul nou, însă Wainstein are meritul de a fi fondat Fantasy League în 1991. Succesul nu a fost unul imediat. În primul an au fost înregistrate aproximativ 70 de ligi. Jocul a devenit considerabil mai popular după ce reprezentați ai Radio 5, deținut de BBC, au propus crearea unei emisiuni de dimineață care includea discuții despre meciuri și competiții.

Baddiel, Skinner - prezentatori pentru Fantasy League

Numărul de manageri înregistrați a crescut practic peste noapte, de la 300 la 7000. Popularitatea emisiunii a continuat să crească. În 1996 prezentatorii emisiunii erau rugați să înregistreze imnnul naționalei Angliei pentru Euro 96, celebrul Football’s coming home. Iar sistemul folosit de Fantasy League a devenit în scurt timp acceptat de cei mai mulți fani ai Premier League.

După cum susține Financial Times „fantasy football a fost la fel de popular în anii ’90 în Anglia ca Tony Blair, Oasis sau Spice Girls.”

Cum funcționa jocul ?

Jocul era foarte asemănător cu actualul model folosit de Fantasy Premier League, varianta sa modernă. Wainstein spune că a fost inspirat de sistemul american de fantasy sports folosit pentru fotbalul american. Fotbaliștii primeau note pe baza evoluțiilor în meciurile reale.

Datele folosite erau în schimb modificate pentru a acomoda numărul mai mic de variabile notate în acel moment de ziare pentru meciurile de fotbal. Fantacalcio făcuse un lucru similar în 1990, atunci când a lansat un manual detaliind modul de punctare al jucătorilor.

Managerii erau restricționați în alegerile lor de un buget fictiv, același pentru toți participanții. Fiecare fotbalist primea o cotă de piață decisă de organizatori. Concurenții trebuiau să aleagă un lot de jucători care să nu depășească bugetul primit.

Jucători Premier League în anii 90

Fiind înaintea erei internetului, schimbările puteau fi făcute doar prin telefon. Inițial Wainstein  se ocupa personal de notarea schimbărilor, vineri seara. Duminică seara el nota punctajele și calcula lista de câștigători.

Cum a evoluat jocul în Marea Britanie?

Andrew Wainstein acceptase în 1993 să se folosească de resursele unui important ziar britanic pentru a organiza jocul. Deoarece el nu deținea conceptul (fusese adaptat după sistemul american), iar modelul era ușor de replicat, multe publicații britanice au început să organizeze propriile competiții de fantasy. În general, acestea însoțeau știrile despre Cupa Mondială sau Campionatul European.

Până la sfârșitul anilor ’90, cei mai mulți suporteri britanici erau sau fuseseră participanți în competiții de fantasy football. Profitând de popularitea uriașă, federația engleză a introdus în 2002 propria variantă, Fantasy Premier League. Aceasta are în momentul de față peste 5 milioane de utilizatori.

Jocurile de fantasy sports au milioane de fani în întreaga lume, iar popularitatea lor este în continuă creștere. Având în vedere acest lucru este greu de crezut că în Marea Britanie totul a început cu un tânăr antreprenor conducând Fantasy League din casa părinților săi.

 

Eduard Bănulescu