Apariția jocurilor de fantasy sports este în foarte mare parte datorată pasiunii nord americanilor pentru sport, statistici și pentru găsirea de metode noi de implicare a fanilor în cadrul evenimentelor sportive.

Jocurile de fantasy sports au apărut în SUA, cel mai probabil la sfârșitul anilor 1950. Primul sistem de joc era conceput pentru fanii golfului. Adevărata lovitură  venea în 1962, atunci când Wilfred “Bill” Winkenbach a fondat prima ligă de fantasy pentru fotbalul american. Majoritatea regulilor folosite atunci sunt și în ziua de astăzi implementate.

Fotbalul american, cel mai popular sport în SUA, urma să dea naștere la cel mai popular tip de fantasy sports de pe continetul nord american. Nivelul de interes nu a scăzut nici în prezent, neexistând cu adevărat nicio altă formă de fantasy sports care să pună cu adevărat în pericol popularitatea fantasy football.

Fotbalul american, principala atracție pentru fanii de fantasy sports

MLS soccer fantasy 2

De fapt, în momentul de față, în SUA, fantasy sports sunt asociate în special cu fotbalul american. Iar, cu toate că europenii înțeleg cu greu relativa lipsă de entuziasm a americanilor pentru fotbalul european, există motive întemeiate pentru asocierea competițiilor din liga NFL cu fantasy sports.

În primul rândd, fotbalul american include numeroase statistici care sunt de ajutor alcătuirii unui sistem de punctare pentru joc. Iar sportul în sine este extraordinar de popular, născând dezbateri și rivalități între oameni din toate mediile sociale.

Există o istorie de decenii a încercărilor de a transforma fotbalul european (soccer) în cel mai popular sport din SUA. Importarea unor vedete precum Pele sau Gerd Muller  în liga Nord Americană de fotbal a atras un nivel considerabil de interes în anii 1970. Acest plan a fost continuat prin aducrea lui David Beckham sau Zlatan Ibrahimovic în MLS.

World Cup 1994 și fondarea MLS

Însă a fost nevoie de organizarea Cupei Mondiale în 1994 pentru a transforma soccerul într-adevăr într-un termen cunoscut de întreaga populație. World Cup 1994 rămâne Campionatul Mondial cu cel mai mare număr de spectatori prezenți în tribune. Au apărut desigur și primele încercări de fantasy soccer în SUA.

MLS soccer fantasy 3

Organizarea Cupei Mondiale aduce și reorganizarea competiției între cluburi. În 1993 este fondată MLS (Major League Soccer), campionatul cel mai popular al SUA. Este important de menționat că alte ligi se desfășoară concomitent și separat (USL, spre exemplu),neexistând un sistem prin care cluburile să fie retrogadate într-o ligă înferioară. Dacă sună confuzant, nu vă faceți griji, nu sunteți primii europeni care să remarce acest lucru.

Federațiile celor mai importante campionate europene au fost impulsionate de succesul jocurilor de tip fantasy pentru a își oganiza propriile competiții. MLS a ales aceași variantă, fondând MLS fantasy. În primele sale ediții sistemul de joc era inspirat în cea mai mare parte a sa de Fantasy Premier League.

Ultimii ani au adus o serie de modificări menite să distingă MLS fantasy de competitorii săi europeni. În momentul de față jocul se află într-o perioadă de reevaluare. Estimările sugerează că peste 35.000 de echipe au fost create la începutul sezonului 2018/19. Cu toate acestea marea majoritate a conturilor deveniseră inactive la puțin timp de la începutul competiției.

Există desigur și competitori pentru MLS fantasy. Majoritatea companiilor nord americane de fantasy sports oferă o opțiune orientată către fanii de soccer. Este important de menționat însă că jucătorii pasionați de soccer sunt o monoritate.

Fantasy soccer atrage noi manageri

Cu toate că fantasy football (varianta nord americană) și fantasy basketball rămân principalele atracții, există așteptări mari pentru fantasy soccer. Sportul se bucură de o creștere a nivelului de interes în SUA. Jocuri precum FPL devin și ele mai populare printre americani. Iar jocul în sine nu mai este străin celor mai mulți americani pasionați de sport.

Viitorul fantasy soccer în SUA este ca întotdeauna neclar. Statisticile arată că popularitatea sportului și jocului sunt în creștere. Va fi de ajuns ca fotbalul să devină, în sfârșit, unul dintre cele mai populare sporturi din SUA? Și poate reprezenta fantasy soccer viitorul jocurilor fantasy? Răspunsul va deveni cu siguranță mai clar în anii ce vor urma, în care amploarea proiectelor menite să încurajeze fotbalul în SUA, va crește.

 

Eduard Bănulescu