Fantacalcio, un joc început de un grup de prieteni într-un bar din Milano în 1988, a fost unul din primele exemple de jocuri de fantasy football din Europa și a rămas  popular până în ziua de astăzi.

Recent am vorbit despre Andrew Wainstein și Fantasy League, predecesorii Fantasy Premier League. Cu toate că este adevărat că aceasta a fost prima ligă de fantasy din Marea Britanie, acesta nu a fost primul exemplu de fantasy din Europa.

Fantacalcio, de exemplu, predatează proiectul britanic cu mai bine de trei ani. Cu toate că nu avem de unde cunoaște dacă Wainstein a folosit jocul italian drept sursă de inspirație, le putem acorda celor de la Fantacalcio meritul de a fi publicat primul set de reguli având la bază sportul de fotbal (european).

Un joc început între prieteni

Jurnalistul Riccardo Albini este cel care a inventat regulile pentru Fantacalcio. Care era scopul său? Să își amuze prietenii în timp ce urmăreau meciurile de fotbal din Serie A într-un bar din Milano. Inspirația sa erau competițiile de fantasy organizate în S.U.A. încă din anii ’50.

fantacalcio - R.Albini creatorul jocului

În America erau cunoscute drept fantasy games sau Rotisserie Leagues. Jocurile aveau la bază sporturi populare preponderent în America de Nord, baseball, golf și, în special, fotbalul american.

Dificultatea pe care Albini a trebuit să o depășească a fost faptul că reportajele despre sporturile americane erau însoțite de numeroase statistici. Jucătorii erau punctați pe baza acestor date. Acest lucru nu era întotdeauna disponibil pentru meciurile din Serie A.

După ceva căutări, jurnalistul a  găsit o sursă care să îi furnizeze o listă exstinsă de statistici pentru fiecare jucător. În 1990 a publicat Serie A – Fantacalcio un manual care explica sistemul de punctare și conceptul. Au fost tipărite 10.000 de examplare, însă doar un sfert au fost vândute.

Primul manual european de fantasy football

Cu toate că volumul său nu a fost un bestseller, Albini estimează că până în 1990 existau peste 15000 de manageri virtuali inspirați de jocul său. Jurnalistul a încercat să își liciteze proiectul ziarelor din Italia, dar a fost inițial refuzat. Între timp fantasy football devenea extrem de popular în Anglia.

fantacalcio - coperta primului manual

Așa că în 1994 Gazetta dello Sport a acceptat să găzduiască Fantacalcio. Deoarece sistemul din acel moment, de ligi private, era mult prea dificil de administrat, Albini a propus o schimbare. Participanții evoluau într-o singură ligă. O competiție se desfășura pe durata unui întreg sezon de Serie A. Punctajul echipelor alese era contabilizat. Managerul a cărei echipe strânsese cele mai multe puncte primea premiul cel mare. Au fost mai mult de 70000 de participanți în primul an, depășind cu mult estimările inițiale.

Sistemul propus de Albini pentru Fantacalcio în 1988 a fost păstrat, cu mici excepții, pentru varianta jocului din ziua de astăzi. Fiecarui manager i se aloca un buget fictiv, același pentru toți participanții. Bugetul era apoi consumat pentru achiziționarea de jucători (prin licitație), dintre care cei mai faimoși erau în general și cei mai scumpi. Jucătorii selectați erau punctați pe baza evoluțiilor reale. Toate aceste caracteristici au rămas aceleași în Fantacalcio și sunt utilizate în multe dintre jocurile moderne de fantasy football.

fantacalcio

Regretele lui Albini și formula de joc perfectă

Ca și în cazul lui Wainstein, Albini a pierdut la un moment dat controlul deplin asupra jocului propus. Trebuie menționat, încă o dată, că Albini nu a inventat conceptul de fantasy sports. El însă l-a adaptat și a ajutat la popularizarea sa în Italia.

Albini declara recent, cu ușoară amărăciune, că a ratat șansa de a deveni milionar de pe urma Fantacalcio. Câștigurile sale nu au venit din popularitatea imensă a jocului în cadrul Gazettei, ci din manualele vândute și din cedarea mărcii către Espresso Group.

Este interesat de menționat că Albini a introdus în Europa un alt joc care avea să devină foarte popular, Sudoku. Italianul a publicat prima diagramă de Sudoku în 2005, publicând ulterior numeroase alte reviste.

De-a lungul timpului, jurnalistul italian a câștigat 5 dintre cele 28 de competiții de Fantacalcio la care a participat. Secretul său? „Întotdeauna folosesc formula de joc 3-5-2. Cu mijlocași buni în echipă poți câștiga acele 2-3 puncte ca vor face diferența.”

 

Eduard Bănulescu