Într-un sondaj realizat de către siteul Transfermarkt, 75% dintre respondenți afirmă că Islanda va câștiga meciul âmpotriva României, baraj pentru turneul Euro 2020. În mod evident nordicii sunt favoriți. Evoluțiile recent împotriva Angliei, Argentinei sau Franței demonstrează acest lucru.

Speranța României este să citească printre rânduri… de statistici. Conform datelor  jucătorii pe care urmează să îi prezentăm sunt cei mai în formă fotbaliști români ai ultimului sezon și merită să fie prezenți sub tricolor.

Romania vs Islanda, Euro 20, Calificări

Portar: Ionuț Radu

În stabilirea echipei, alegerea cea mai simplă a fost cea a portarului. Ionuț Radu a evoluat 17 meciuri în Serie A una dintre cele mai bine cotate 5 ligi ale Europei. A încasat 35 de goluri, a avut 2 meciuri în care nu a primit gol, iar cota sa de piață a crescut constant.

A evoluat pentru Genoa în prima parte a campionatului, iar acum este jucătorul Parmei, echipa cotată cu șanse mari pentru a se califica pentur Europa League. În plus, are o rată bună a paselor, un mental puternic și a fost titularul naționalei de tineret în cadrul Euro U-212019.

Rezervă: Silviu lung Jr.

Silviu lung Jr. evoluează pentru Kayserispor. Accentul este pe cuvântul evoluează, lucru pe care Tătărușanu, Niță și Pantilimon nu au prea făcut-o. Kayserispor este pe de parte echipa cu cea mai proastă apărare din Turcia, încasând nu mai puțin de 52 de goluri. Cu toate acestea, Silviu Lung are o rată bună de apărare a șuturilor pe poartă. Tehnic vorbind, tehnica lui Lung lasă de dorit. Pasele lungi și centrările îi dau nenumărate bătăi de cap. Cu toate acestea, Lung a evoluat împotriva unor echipe destul de puternice, iar statisticile ne permit să îi construim un portret clar, spre deosebire de rivalii săi mai cunoscuți din lotul României.

Fundaș stânga: Nicușor Bancu

Bancu își câștigă locul cu emoții. Rivalul său, Alin Toșca, a evoluat mai mult, într-o ligă mai puternică. Îl alegem pe Nicușor Bancu datorită conversion rateului de 50%. Cu alte cuvinte, a marcat în jumătate din situațiile în care a șutat la poartă. Lipsa de pase de gol, faptul că 12 din 18 șuturi ale sale au trecut pe lângă poartă, reprezintă o bilă neagră.

Rezervă: Alin Toșca

Fundaș titular pentru Gazientep, Toșca este a doua opțiune pentru postul de fundaș stânga. Folosit într-un rol relativ retras, Toșca nu a înregistrat goluri ori pase de gol, iar scorul său cumulat îl plasează, cu greu, în top 20 Fundași ai Super Lig în 2019/20.

Fundaș dreapta: Radu Boboc

Jucătorul Viitorului nu a fost, până în momentul de față, selecționat în cadruș naționalei de seniori. Însă, conform statisticilor, ar trebui. Boboc a marcat de două ori. Sprinturile pe banda dreaptă i-au adus alte 3 assisturi, șuturi pe poartă și prestații bine notate.

Cristian Manea e un fundaș cu mai multă experientă internațională, însă evoluția sa a fost sistată pentru moment de lipsa evoluțiilor. Romario Benzar și Vasile Mogoș au evoluat cvasi-constant, însă au făcut-o în Serie B.

Rezervă: Deian Sorescu

Sorescu nu evoluează pentru cea mai puternică echipă din Liga 1. Cu toate acestea, responsaibilitatea primită la Dinamo l-au obligat să învețe jocul. Astfel, el a marcat 5 goluri în acest sezon, a oferit șapte assisturi, a șutat des la poartă și a fost mereu implicat în fazele de atac ale echipei sale.

Fundași centrali: Ionuț Nedelcearu și Adrian Rus

Ionuț Nedelcearu a fost, în general, titular pentru FK UFA în Russian Premier League. Evoluțiile sale au fost peste media fundașilor centrali din campionatul rusesc. Nedelcearu câștigă dueluri aeriene, pasează corect, dar are probleme în privința tackleurilor și a poziționării.

Da, Adrian Rus nu a evoluat foarte mult în ultimul an. Acesta are doar 8 meciuri ca și titular pentru Fehervar în prima ligă maghiară. A evoluat, însă, destul de bine, începând a se impune a titular în ultimele partide.

Rezervă: Denis Ciobotariu

Ciobotariu a evoluat bine pentru Dinamo în prima parte a campionatului ceea ce i-a adus un transfer la CFR Cluj. Are 2 goluri marcate și, cel puțin conform FIFA, un potențial foarte mare de a crește în valoare în sezoanele următoare.

Mijlocaș stânga: Florinel Coman

Poate că este supraevoluat de către presa română. Poate că poziția de mijlocaș stânga nu i se potrivește perfect. Chiar și așa, nu putem nega notele bune ale lui Coman obținute în acest sezon. Coman a marcat de 10 din 37 de șuturi pe poartă (mai multe decât ale oricărui jucător din Liga 1). Jucătorul celor de la FCSB a contribuit cu 5 assisturi și are o rată a paselor reușite de peste 70%.

Rezervă: Alexandru Mitriță

Mitriță nu a pierdut timp în a deveni unul dintre cei mai populari jucători din cadrul MLS. Ân acest sezon a marcat 12 goluri în 24 de apariții. Într-un meci obișnuit, fostul jucător craiovean șutează de 3 ori pe spațiul porții și caută întotdeauna pasa decisivă.

Mijlocaș dreapta: Ciprian Deac

A marcat de 7 ori, are 5 assisturi și este liderul liderului Ligii 1. Nu a strălucit niciodată în cadrul naționalei, dar statistiticile îl recomandă drept fiind cel mai bun mijlocaș dreapta de care dispune în acest moment.

Rezervă: Alexandru Cicâldău

Forțăm regulile pentru a-l include pe Cicâldău, tehnic vorbind un mijlocaș central. Într-un sistem de joc în care fundașul dreapta va avea sarcină să avanseze pe flanc, jucătorul Craiovei s-ar integra perfect in segmentul centr-dreapta am mijlocului. Cicâldău a marcat 8 goluri, fiind responsabil și pentur 2 assisturi.

Mijlocași central defensiv: Tudor Băluță

Băluță a evoluat foarte rar pentru echipa sa de club, ADO Den Hag. Atunci când a făcut-o s-a arătat capabil să joace drept un box-to-box midfielder, avasând repede cu mingea, pasând corect, retrgându-se bine in defensivă atunci când este nevoie.

Rezervă: Daniel Nistor

Nistor a impresionat pentru Dinamo, maninfestând bune calitatăți de lider. Acesta a demonstrat că este un bun pasator, în special în ultima treime. Nistor are 10 assisturi ânregistrate în această campanie. Cu toate acestea, tacklingul și viteza sunt puncte slabe pentru fostul căpitan al lui Dinamo.

Mijlocaș ofensiv: Ianis Hagi

Ianis Hagi pare a nuse fi impus în Jupiler League. Acest impas a dus la plecarea acestuia ân Scoția. Cu toate acestea, cu 3 goluri și 4 assisturi in 14 meciuri, Hagi este cel mai bun mijlocaș central român al sezonului.

Rezervă: Florin Tănase

Departe de a fi strălucit în ultimul an, Tănase este alegerea evidentă de rezervă ân acest scenariu. Jucătorul lui FCSB a reușit 4 assisturi și a marcat de 4 ori din 14 încercări pe spațiul porții.

Atacanți: Claudiu Keșeru și George Pușcaș

Claudiu Keseru rămâne o mașină de goluri. A marcart de 9 ori în 13 partide disputate în prima ligă a Bulgariei. Este un ritm pe care aceta a reușit să îl mențină de-a lungul carierei.

Pușcaș a marcat doar de 5 ori, dar a facut-o în foarte competitivul Championship, a doua ligă britanică. În plus, acesta a jucat meci de meci împotriva puternicilor jucători britanici, experință potrivită pentru un meci âmpotriva Islandei.

Rezervă: Gabriel Iancu

Văzut adesea drept copilul răsfățat al fotbalului românesc, Iancu a arătat în această campanie o maturitate neîntâlnită până în acest moment în jocul său. Are deja 9 goluri în 17 partide pentru Viitorul, 3 assisturi, iar jucătorul pare că abia acum începe să ăși inre în formă.

Nationala de fotbal a Romaniei 2020

Nu suntem foarte încrezători că alegerile noastre se vor potrivi cu cele făcute de selecționerul Mirel Rădoi, dar, în schimb, suntem încrezători în șansele României de a învinge în ultimele două meciuri de calificare și a se califica la Euro 20.