Nu demult, pe un cunoscut canal de știri sportive, un cunoscut moderator, critica nivelul fotbalului scoțian și încerca patetic să diminueze știința decarului modern de a se demarca cu ușurință.

Era primul gol al lui Ianis la Rangers, pe stadionul Ibrox. Da, acel Ibrox mitic, parte istorică a fotbalului scoțian. Și, era acel stil fotbalistic care acum mai bine de un secol îi educa pe englezi în arta jocului de pase.

Ce a uarmat a fost un șir superb de prestații din partea lui Ianis Hagi. Acesta evolueaz[ constant in campionatul scoțian și califică prin golurile sale pe Rangers în faza următoare de Europa League, viziunea sa combinată cu o tehnica desăvârșită îl impun titular de drept pe magicianul român.

Ianis Hagi – Glasgow Rangers, România, 2020
Sursă: www.digisport.ro

Tânărul magician al lui Glasgow Rangers

 

Toate reușitele sale la Rangers descriu un “decar” pe teren. Gică Hagi evidențiezează faptul că o echipă este dependentă de al său număr 10. Mult adevăr in spusele lui Gică Hagi, acel jucător imens care a purtat pe tricou numărul creatorului pentru echipe celebre din Europa, dar care a și fost pentru Galatasaray ceea ce numai Maradona a devenit pentru Napoli.

Fotbalul s-a schimbat, rolul decarului și el, dar Ianis Hagi posedă cele doua calități care diferențiază decarul modern de cel clasic: știința demarcării si poziționarea pe teren între liniile adverse. Interul stânga a devenit trequartista. Sistemele de joc au devenit mai defensive, în general 4-3-3-ul fiind aplicat ca și 4-2-3-1. Nu este general valabilă ideea portivit căreia decarul are in zilele noastre atribuții defensive sporite. Aceasta depinde foarte mult de sistemul de joc aplicat.

La Genk, în Belgia, Ianis nu se încadra. Echipa are un sezon slab, iar în locul său a fost adus un norvegian, Kristian Thorstvedt, care nu reușește să ajute echipa în a depăși momentul slab.
Glasgow Rangers are un sistem de joc mai clar și bazat pe necesitatea de creație a lui Ianis.
Este extrem de importantă pregatirea tehnico-tactică din perioada junioratului pentru orice tânăr fotbalist, iar Ianis a avut parte de ea, astfel însușindu-și pe lângă calitațile de bază, cele două trăsături mai sus menționate atăt de necesare pentru a suprviețui ca si “decar” in fotbalul de astăzi.

 

Discursul așa zișilor experți

 

În prezent avem experți de fotbal peste tot. Mulți sunt, din păcate slab pregatiți și devin tot mai rare momentele în care ascultăm adevărați experți in materie de fotbal precum Cornel Dinu, un monument de cultură fotbalistică, sau istorici ai sportului în persoana lui Marius Mitran.

Se aleargă dezorientat și haotic în goana pentru “clickuri” în timp ce jucatorii de pe teren nu mai știu să faca o deposedare corectă. Este trist, tragic cum nu promovăm succesul, dar încurajăm declinul. Ni-l dorim parcă si uităm cine suntem. De la “groapa cu lei” din Guadalajara în 70’ trecănd prin Sevilla 86’ culminând cu America 94’ am demonstrat întregii lumi cine suntem și ce putem.

Acum îl avem pe Hagi. Nu mai este junior. A depășit acea fază încă de la Euro 2019. Este Ianis Hagi, cel care joacă în afară și iși inspiră echipa în cupele europene devenind liderul ei cu fiecare zi ce trece.

Pentru că tot pomeneam de Euro 2019, urmează barajul cu Islanda, un baraj decisiv pentru calificarea la Euro 2020, meci care trebuie abordat cu un nucleu bazat pe componenții echipei ce atingea vara trecuta semi-finalele U21-Euro 2019, . Experiența nu este mai importantă decât relațiile de joc și unitatea grupului, factori pe care jucătorii noștri tineri îi dețin.

Ianis Hagi reprezintă simbolul renașterii noastre fotbalistice, punctul focal al echipei naționale de fotbal, acum și în viitor, dar avem nevoie și de alte ingrediente pentru a reuși sa reînviem cultura fotbalistică, numai dacă ne folosim de acest moment în mod corect și începem sa reconstruim bazăndu-ne pe bun simț și prin expunerea valoriilor vom reuși pe de-a întregul.

 

Eduard Dimiean