Eduard Bănulescu

Joga bonito este stilul care definește naționala Braziliei pentru milioane de admiratori din întreaga lume. Zilele în care Selecao câștiga titluri mondiale fără mare efort, însă, sunt doar o amintire în 2020. Planul tactic și filozofia de joc îmbrățișate de către naționala Sud Americană s-au schimbat. Cât de mult s-au modificat ele și care sunt șansele Braziliei de a redeveni forța de acum câteva decenii, vom examina în rândurile următoare.

Joga bonito vs. presiunile fotbalului modern

 

Generația de Aur a fotbalului brazilian prioritiza atacul înaintea oricărui alt aspect. Ca urmare, sud americanii sunt rersponsabili pentru dezvoltarea unora dintre cei mai buni atacanți din istoria fotbalului.

Joga bonito era un stil dezvoltat pe baza unui set strict de valori. În primul rând, fotbalul practicat trebuia să fie atractiv pentru public. În al doilea rând, indiferent de rezultat, Brazilia trebuia să evolueze conform stilului bine cunoscut. La fel de important, lotul de jucători trebuia să includă doar fotbaliști capabili să pună în practică aceste cerințe complicate.

Tactica naționalei de fotbal a Braziliei în 1970

 

La vederea planului de joc impus de naționalei Braziliei la Campionatul Mondial din 1970, antrenorul Didier Deschamps ar reacționa probabil cu dezgust. Desigur, atât naționala de fotbal a Franței din 2018, antrenată de Deschamps, cât și Brazilia 70 au câștigat titlul mondial. Stilul abordat a fost, în schimb, complet diferit.

Mario Zagallo miza pe cartea atacului și prefera un prim 11 care includea cei mai buni jucători pe care îi avea în lot, nu neapărat cei mai potriviți fotbaliști pentru un anumit post. Ca urmare, Brazilia ajungea să evolueze, în practică, cu 2 decari, jucători de creație cu deosebită libertate pe teren, Pele și Tostao.

Gerson coordona dezvoltarea atacurilor din poziția de regista, mijlocaș defensiv cu atribuții de playmaker. Similar tacticii din 2020 a Braziliei, fundașii laterali jucau un rol important, solicitați să urce în ajutorul atacului, în special în cazul lui Carlos Alberto.

Dezamăgirea Campionatul Mondial din 1982

 

Considerați de către specialiști și numeroși fani drept una dintre cele mai bune echipe care nu a reușit să cucerească trofeul mondial, Brazilia 1982 era, de asemenea, dedicată trup și suflet fotbalului frumos. Această filozofie a dus la eșecul surprinzător împotriva Italiei, atunci când Selecao a refuzat să apere un rezultat de egalitate care i-ar fi asigurat calificarea în semifinalele competiției.

Tactica Braziliei, antranată de către Tele Santana, favoriza aglomerarea atacului și recuperarea balonului cât mai aproape de poarta adversă. Lotul Braziliei includea jucători de excepție precum Socrate, Zico sau Eder, ambasadorii joga bonito ai acelori vremuri.

Tactica modernă a Braziliei în cadrul Cupei Mondiale și Copa America

 

În mod ironic, multe dintre schimbările pe care fotbalul modern le-a îmbrățisat au avut ca scop tocmai anihilarea unor echipe superioare din punct de vedere tehnic, așa cum se prezentau brazilienii în fața celor mai mulți adversari.

Naționala actuală a Braziliei preferă să se alinieze în modernul stil de joc 4-1-4-1. Această așezare poate fi modificată într-un 3-4-3 atunci când rezultatul dictează asemenea schimbări. Fundașii laterali caută să avanseze pe benzi pentru a centra atacanților, însă sunt nevoiți să se poată retrage rapid pentru a asita defensiva.

Mijlocașii laterali aleargă în spațiile centrale (inside forwards) pentru a oferi opțiuni de pasare a mingii coechipierilor. Doi mijlocași centrali se ocupă de coordonarea jocului, iar atacantul nu mai este un poacher, un jucător care stă în gura porții, ci un atacant care poate pivota pentru a pasa jucătorilor laterali.

Numeroase lucruri s-au schimbat în fotbal în ultimele decenii. Joga bonita nu mai există în forma ei cea mai pură la nivelul loturilor naționale. Cu toate acestea, Brazilia continuă să propună nume importante pe scena fotbalistică și va avea un puternic cuvânt de spus în cadrul viitoarelor turnee internaționale.