FootballCoin : Un joc de fotbal fantasy pentru suporteri și pentru pasionații de tehnologie crypto

FootballCoin este un joc de fotbal fantasy ce caută să unească conceptul popular de fantasy sports cu revoluționara tehnologie blockchain. În 2019 popularitatea ambelor este ferm consolidată. Care sunt de fapt noutățile propuse de FootballCoin? Și cum a fost primit jocul de către fantesy manageri și de către investitorii în criptomonede?

Jocul de fantasy fotbal, FootballCoin, te lasă pe tine să alegi care este lotul ideal pentru echipa ta. Mai mult, dacă alegerile tale se dovedesc inspirate, FootballCoin te premiază folosind criptomoneda jocului, XFC coin. Și, desigur, totul este gratuit! Înscrie-te în cadrul jocului de fantasy fotbal pentru a-ți demonstra calitățile de antrenor!

FootballCoin , jocul de fantasy fotbal

Jocurile de fantasy fotbal și criptomonedele par, în aparență, să aparțină unor lumi total diferite. Însă, în vremurile noastre cele două idei au multe lucruri în comun. Ambele au fost primite inițial cu relativă neîncredere de către publicul conservator. Ambele au ajuns în doar câțiva ani de la apariția inițială să se bucure de milioane de admiratori. Iar, cu toate că acești termeni sunt des folosiți în discursul mediatic, așa numite buzz words, ambele concepte rămân, în general, neclare pentru cel mai mare segment al populației.

Există un nucleu dur de fani ai jocurilor de tip fantasy, așa cum există mulți apostoli ai criptomonedelor și ai tehnologiei blockchain. Acesta este punctul în care a început FootballCoin, un proiect menit să unească cele două lumi, folosind tehnologia crypto drept motor pentru jocul de fantasy.

Evoluția industriei de fantasy sports

Trăim într-o eră în care jocurile de tip fantasy sports au fost prezente pentru îndeajuns de mult timp încât ne este greu să ne imaginăm o lume, în special cea a sportului, fără ele. Este adevărat că aceste jocuri au existat, într-o formă sau alta, de decenii bune.

În SUA erau poreclite rotisserie sports. Erau jucate în special de către jurnaliștii de sport dornici să găsească o metodă amuzantă de a parcurge numeroasele statistici pe care trebuiau sa le cunoască. Ideea de bază a fantasy sports a fost întotdeauna aceași. Managerul își alegea un lot fictiv de sportivi, iar evoluția membrilor echipei era punctată conform unui sistem dinainte stabilit. Sporturile preferate de primul val de entuziaști erau golful, baseballul, fotbalul american și baschetul.

Însă, legătura lumii de fantasy cu fotbalul din Europa, începe cu adevărat abia în anii ’90. În mod nesurprinzător, primele ligi de fantasy, acompaniază cele mai puternice cele două campionate ale vremii, Premier League și Serie A.

Un joc între prieteni ajunge să câștige milioane de fani

Titlul de părinte spiritual al jocului de fotbal fantasy trebuie desemnat a fi Riccardo Albini. Acesta era un jurnalist italian, scriind îndeosebi despre sport. Însărcinările lui Albini îl purtau adesea peste Atlantic, acolo unde a observat pentru prima dată pasiunea microbiștilor americani pentru listele nesfârșite de statistici și pentru jocurile de fantasy.

Reîntors în Italia, Albini a început să modifice conceptul în așa fel încât să poată să fie folosit pentru meciurile din Serie A. Lipsa de statistici detaliate a fost primul obstacol. Odată depășită această problemă, Albini a compus un sistem de punctare și un set de reguli pentru ceea ce avea să devină Fantacalcio.

fantacalcio

Inițial era doar un mod de a se ține pe sine și pe prietenii săi amuzați atunci când se întâlneau pentru a urmări meciurile în cadrul unui sports bar din Milano. Încurajat de răspunsul primit, Albini a scris povestea Fantacalcio în 1990 și a aranjat să fie tipărită într-un volum. Tirajul a fost mic, însă numărul de admiratori ai manualului a început să crească. În curând cei mai mulți microbiști ai Italiei urmau să ia parte într-o ligă Fantacalcio.

Nu departe, în 1991, în Anglia, Andrew Wainstein hotăra să își încerce șansa și să deschidă o afacere bazată pe fantasy football. Multe lucruri păreau să se opună succesului lui Wainstein. Ideea de jocuri de tipul fantasy sports era necunoscută în Anglia, iar Wainstein era un proaspăt absolvent de facultate, conducându-și afacerea din cadrul dormitorului său.

Agențiile de știri și jocurile moderne precum FootballCoin, primesc date complete despre evoluția jucătorilor la câteva minute de la încheierea partidelor. Sistemul era mult mai rudimentar în 1991. Wainstein se ocupa personal de înregistrarea managerilor, de culegerea rezultatelor și de informarea câștigătorilor. Comunicarea între el și membrii Fantasy League se făcea prin corespondență.

Dar, lucrurile aveau să se schimbe în bine, atât pentru Albini, cât și pentru Wainstein. Mai întâi, în 1991, Wainstein avea să fie ofertat să dezvolte ideea de Fantasy League pentru o emisiune săptămânală de radio. Ulterior, emisiunea a fost transferată către televiziune, fiind prezentată de faimoșii comici britanici Baddiel și Skinner. În cadrul anilor ’90, Fantasy Football League, era folosit drept avancronică pentru meciurile din cadrul Campionatului Mondial și al celui European. Jocul început de Wainstein includea acum sute de mii de ligi fantasy.

Fantacalcio a cunoscut succesul într-o manieră similară. Recunoscând potențialul jocului, celebra publicație Gazetta dello Sport i-a propus o afacere lui Albini prin care jocul avea să fie inclus în paginile ziarului. Numărul utilizatorilor a crescut peste noapte. Pânăla sfârșitul deceniului, cei mai mulți suporteri italieni luau parte la Fantacalcio.

Popularitatea jocurilor a continuat să crească, iar conceptul de fotbal fantasy a fost replicat în numeroase alte țări. Cât despre Albini și Wainstein, aceștia au ales să urmărească mare parte a spectacolului de pe tușă. Ambii au hotărât să își vândă patentul pentru joc publicațiilor care i-au susținut.

Alcătuirea echipelor de fantasy a devenit o îndeletnicire obișnuită a fanilor care umpleau stadioanele în fiecare weekend. Unele dintre federațiile cele mai importante de fotbal au remarcat această tendință și au construit propria lor variantă a jocului. Probabil cea mai faimoasă iterație este Fantasy Premier League, deținută de către the Football Association.

Rivalizând pentru atenția suporterilor erau și jocurile de tipul football manager. Championship Manager a fost primul simulator de management de notorietate. Jocurile au devenit din ce în ce mai detaliate, cu statistici și evenimente care replicau extrem de bine evenimentele din cadrul partidelor reale de fotbal. În prezent, jocul Football Manager și rivalii săi se bucură de suportul constant a milioane de fani din toată lumea.

Da, milioane de suporteri jucau deja jocuri de fotbal fantasy în momentul apariției FootballCoin. Însă, așa cum se întâmplă cel mai des, nevoiile complexe ale fanilor nu erau întru totul acoperite de niciun singur joc. FootballCoin a pornit cu scopul ambițios de a răspunde acestor cereri și de a introduce o serie de concepte, cel mai probabil, noi pentru comunitatea iubitorilor de fotbal.

MLS soccer fantasy 3

FootballCoin este un joc de daily fantasy sports, în care meciurile zilei sunt alese din cadrul celor mai importante competiții internaționale. Nu lipsesc ligile europene cele mai vizionate, precum Premier League, Serie A, Bundesliga sau La Liga. Extrem de popularele competiții, Champions League și Europa League, sunt și ele incluse. În 2018, dezvoltatorii au s-au orientat către cea mai importantă competiție de fotbal, Cupa Mondială, incluzând partidă a competiției. Iar, în urma feedbackului primit din partea comunității de utilizatori, noi ligi contiună să fie adăugate, cele mai recente fiind Major League Soccer și Chinese Super League.

Cum se joacă FootballCoin ?

FootballCoin face parte din categoria Daily Fantasy Sports. În cadrul acestora, managerii își alcătuiesc lotul de jucători din cadrul echipelor care evoluează în ziua respectivă, ori în zilele imediat umătoare. Acest mecanism este diferit de competiții precum Fantasy Premier League, în care utilizatorii încep sezonul prin a alcătui un loc de jucători, care va putea fi doar ușor modificat de-a lungul anului.

În Daily Fantasy Sports managerii concurează într-o competiție alături de alți utilizatori. Câștigătorii sunt desemnați în urma punctajului cumulat al fiecărui membru al lotului. Iar, jucătorii din cadrul lotului sunt punctați în funcție de cât de bine s-au descurcat în cadrul meciurilor reale de fotbal. Cu alte cuvinte, este un simulator de management în care fiecare membru al echipei tale trebuie să aibă o evoluție foarte bună în acea etapă.

Însă, există și diferențe notabile între FootballCoin și jocurile tipice de Daily Fantasy. Pentru început, cele mai multe astfel de jocuri includ un buget pentru achiziționarea membrilor echipei. Tradițional, fiecărui jucător îi este desemnată o valoare numerică. Suma valorii de piață a jucătorilor aleși pentru echipă nu poate depăși bugetul. FootballCoin nu include o astfel de constrângere. În schimb, marea majoritate a jucătorilor pot fi aleși de către toți managerii, iar unii jucători sunt reprezentați de către așa numitele cartonașe colecționabile (collectible cards).

O altă diferență este reprezentată de largă plajă de selecție a meciurilor incluse în cadrul competițiilor. Aceste competiții, publice sau private, includ meciurile etapei respective, din cadrul unora dintre cele mai interesante campionate de fotbal. Întâlnim aici contesturi ce se focusează strict asupra unei ligi (de exemplu Free Premier League), dar și competiții mixte ce cumulează meciuri din campionatele mai multor națiuni.

Un joc de strategie

În esență, jocurile de daily fantasy sports îi recompensează pe cei cu cunoștințe temeinice despre fotbal, care își construiesc un bun plan pentru strângerea a cât mai multe puncte. Norocul are foarte puțin de-a face cu succesul în astfel de jocuri. Este un joc al suporterilor și al tocilarilor în ale statisticilor.

Erik Lamela - tottenham

Deoarece cel mai adesea competițiile FootballCoin includ toate meciurile disputate în cadrul unui campionat, există numeroase variante pentru a alcătui un lot care să se distingă de cel al celorlați competitori. Iar, statisticile anuale par să încurajeze acest lucru. De exemplu, jucători ai lui Chelsea și Manchester City stau alături de fotbaliști ai lui Wolverhampton și Watford, în lista celor mai buni marcatori din joc. Cât de greu este, însă, să îi ghicești.

FootballCoin oferă și posibilitatea de a alege între 5 formule de joc. Regulamentul de punctare al jucătorilor este același pentru toți utilizatorii. Însă, o anumită formulă de joc va acompania mai bine o anumită strategie. Spre exemplu, Ricardo Albini, ziaristul despre care am vorbit anterior, jură că cel mai bun sistem de joc este 3-5-2. Albini a câștigat mai multe ligi Fantacalcio și este convins că această alegere a fost cea care a făcut diferența.

Cartonașele colecționabile din cadrul jocului

Mai mult decât o simplă reprezentare grafică a fotbaliștilor, cartonașele din FootballCoin reprezintă resurse pe care managerii le pot folosi, vinde sau dărui. Desigur, cele mai multe personaje din cadrul jocului sunt reprezentate de către așa numitele cartonașe gratuite. Actualmente, oricare dintre manageri îi poate avea în echipă pe jucători precum Kylian Mbappe, Bernardo Silva sau Ousmane Dembele.

De ce cartonașe până la urmă? Suntem aproape convinși că decizia este una de ordin sentimental. De decenii, cele mai importante turnee de fotbal sunt acompaniate de merchandise înscris cu numele și chipurile fotbaliștilor. Nici un altul nu este probabil mai popular decât cartonașele cu membrii echipelor participante.

harry kane - tottenham

Conceptul de cartonașe ce pot face obiectul unei veritabile colecții este influențat, conform siteului FootballCoin, și de către nevoia cunoscută a oamenilor de a aduna acele elemente care le amintesc despre pasiunile lor. Colecționarea cartonașelor, ideal, reprezintă o investiție în istoria echipei susținute. Iar, din alt punct de vedere, de data aceasta non-emoțional, achiziționarea acestor cartonașe poate reprezenta o investiție.

Propietățile cartonașelor sunt aceleași cu ale oricărei resurse. Jucătorii care le cumpără folosind moneda jocului, XFC, dețin cartonașul și îl pot folosi în cadrul competițiilor FootballCoin. Fiind propietarii exclusivi ai cartonașului, ei îl pot folosi, vinde în cadrul marketului jocului, ori îl pot dărui. Deoarece este creat folosind tehnologia Blockchain, assetul poate fi transferat cu ușurință folosind adresa unică a acestuia.

Regulilele de punctare în FootballCoin

FootballCoin folosește un sistem de punctare care se aplică tuturor participanților din cadrul competițiilor. Acest scoring system trebuie cunoscut în detaliu de către fiecare manager dornic să câștige competițiile în cadrul cărora participă. Cu cât cunoști mai bine modul de a puncta evoluția unui fotbalist în joc, cu cât ai o viziune mai clară a statisticilor cele mai importante, cu atât poți folosi, din postura de manager, selecția de jucători în favoarea ta.

Tabelul de variabile ale sistemului de punctare este delimitat între două variante ale jocului, Easy și Pro. Diversele ligi găzduite de FootballCoin sunt și ele împărțite pentru a fi jucate fie pe Easy Mode, fie pe Pro. Prima categorie include un sistem simplificat de punctare, iar aproape toți jucătorii ce pot fi aleși în aceste competiții sunt, în momentul scrierii acestor rânduri, free în cadrul jocului.

Ligile cele mai faimoase, de exemplu Premier League, La Liga sau Champions League, sunt jucate la nivelul Pro. Asta înseamnă că managerii vor trebui să aibă în vedere fiecare rubrică a regulamentului de punctare. Punctajul final cu care se alege un jucător reprezintă astfel un indicator extrem de bun al prestației sale per total. Spre exemplu, punctajul obținut de pe urma unui gol marcat de către un atacant, poate fi anulat de către patru faulturi comise și a opt instanțe în care acesta a fost prin prins în poziție de offside. Atât evenimentele fericite, cât și greșelile sunt notate în cadrul FootballCoin, în Pro Mode.

Care a fost evoluția jocului FootballCoin

Într-o lume crypto în care proiectele par să apară și să dispară pe bandă rulantă, FootballCoin are disincția de a fi trecut deja printr-o serie de suișuri și coborâșuri ale piețelor. Jocul de fantasy fotbal există de un număr de ani, o mare parte a comunității de jucători și-a oferit suportul încă din vremurile debutului, iar proiectul nu dă niciun semn că va înceta să se dezvolte.

Majoritatea caracteristicilor jocului au rămas neschimbate de la prima sa apariție. Conceptul de daily fantasy sports era deja implementat, iar cele mai importante campionate europene erau deja incluse în joc. Însă, adăugiri și inovații au apărut constant. Creatorii jocului par determinați să intre în competiție cu cele mai importante titluri de pe piața de fantasy sports.

La momentul în care acest text este scris, FootballCoin tocmai a lansat o serie de noi opțiuni pentru comunitatea de manageri. Utilizatorii pot acum să își urmărească mai bine ordinele de vânzare/cumpărare din cadrul pieței, pot urmări șansele ca jucătorii să evolueze în cadrul primului 11 sau pot vedea o listă detaliată a asseturilor pe care le dețin.

Jocul a adăugat constant și noi ligi în cadrul FootballCoin. Cea mai recentă adăugire este aceea a campionatelor aparținând a două superputeri economice, SUA și China. Este vorba despre Major Soccer League din SUA și Chinese Super League. Suntem anunțați că o serie de noi opțiuni și recompense sunt pregătite pentru sezonul viitor.

Cum își propune să meargă proiectul FootballCoin?

Studiind noile facilități ale jocului și modul în care acesta a evoluat de-a lungul timpului, FootballCoin pare să fie pe drumul bun pentru a deveni unul dintre cele mai mari jocuri de fantasy fotbal. Includerea tehnologiei blockchain face ca jocul să se adreseze direct și pasionaților de investiții de pe piața crypto. Iar, pentru restul comunității de manageri, FootballCoin speră să ofere și o introducere temeinică a tehnologiei blockchain.

Cu un proiect care răspunde nevoilor entuziaștilor de fantasy fotbal și ce promite stabilitate entuziaștilor crypto, FootballCoin are șanse importante de a-și îndeplini obiectivele. Fie că suntem în căutarea unei metode de a ne apropia de the beautiful game, fie că suntem în căutarea colecționării sau investirii, FootballCoin promite să rămână o variantă bună în anii ce vor urma.