În cazul în care nu erai un dovetat fan al fotbalului islandez înaintea anului de grație 2016, înaintea meciurilor de referință cu Anglia, Franța sau Croația, Gylfi Sigurdsson era probabil singurul nume de jucător vag care ți-ar fi sunat vag familiar. Unul dintre puținii stranieri din lotul nordicilor, Sigurdsson a strâns apreciere de-a lungul timpului pentru prestațiile sale în Bundesliga și Premier League. Acestea sunt datele esențiale ale adversarului României pentru barajul contând pentru Euro 2020.

 

Debut pentru Reading Football Club la vârsta de 19 ani

 

Mijlocașul născut în Reykjavík a petrecut perioada junioratului evoluând pentru echipe locale. Prestațiile bune, în special pentru naționala de tineret a țării sale l-au adus în atenția a mai multe echipe din Anglia.

După o scurtă perioadă petrecută pe terenurile de antrenament ale celor de la Preston North End, islandezul a primit o ofertă din partea Reading Football Academy. Efortul său a fost apreciat și în 2008 Siggurdsson primea numărul 34 în cadrul lotului de seniori al celor de la Reading, echipă evoluând în Championship la acea dată.

Din start, Siggurdsson a fost preferat pe postul de mijlocaș ofensiv, capabil să alunece pe cele două flancuri atunci când adversarii îi ofereau această oportunitate. Numărul mare de goluri marcate i-au asigurat, în general, locul în echipa de start a cluburilor pentru care a evoluat.

 

Bundesliga, puntea către fotbalul mare

 

Siggurdsson a petrecut următorii ani împrumutat diverselor echipe britanice dispuse să îi ofere șansa de a evolua titular. Nominalizările pe liste ale celor mai promițători tineri jucători, l-au adus în atenția clubului german 1899 Hoffenheim.

Nemții au plătit 7.5 milioane Euro pentru serviciile tânărului mijlocaș. Cariera sa a continuat apoi pe făgaș ascendent. Cu toate că a evoluat doar în 13 meciuri din primul său sezon, Siggurdsson a marcat 10 goluri, a oferit 2 pase de gol și a devenit unul dintre jucătorii favoriți ai fanilor.

 

Reîntoarcerea în fotbalul britanic

 

Sezonul 2011/12 a adus schimbări importante pentru mijlocaș. Căzut din grațiile noului antrenor al celor de la Hoffenheim, Gylfi a solicitat transferul înapoi înspre fotbalul britanic. Swansea a obținut dreptul de a-l împrumuta pentru prima parte a anului 2012.

Gylfi Siggurdsson - Tottenham

Sursa: www.zimbio.com

Un bun marcator și un și mai bun pasator, Siggurdsson a intrat în atenția a mai multe echipe puternice din Premier League. Tottenham a câștigat semnătura sa, iar jucătorul a petrecut următorii 2 ani evoluând pentru Spurs.

 

Consolidarea reputației de mare mijlocaș

 

Perioara petrecută în Londra nu a fost o risipă totală, însa cariera lui Siggurdsson a stagnat. Doar 8 goluri au fost marcate în 58 de apariții pentru Spurs. Sesizând ușoara descreștere a formei sale, islandezul a presat pentru o întoarcere la Swansea City, echipă unde acesta se putea impune cu ușurință drept unul dintre liderii echipei.

Siggurdsson a marcat goluri importante pentru Swansea în parioada 2014-2017, iar contribuțiile sale au fost vitale în salvarea echipei de la retrogradare în vara anului 2017. Văzut de mulți drept un jucător considerabil peste media echipei, diverse oferte de transfer au fost discutate în pauza competițională.

 

Cel mai scump transfer al lui Everton

 

Cu o reputație clădită pe baza a multe sezoane reușite, Siggurdsson a fost în centrul unei dispute pe piața transferurilor la startul stagiunii 2017/18. Everton au ieșit câștigători oferind 49 milioane de lire, un record pentru clubul din Liverpool.

Siggurdsson a primit tricoul cu numărul 10, un gest ce simboliza rolul principal pe care urma să îl joace în cadrul unei echipe a lui Everton construită pentru succes. Rezultatele clubului în ultimele sezoane nu s-au ridicat tocmai la nivelul așteptat de către conducere. Cu toate acestea, deși a necesitat ceva timp pentru adaptare, Siggurdsson și-a câștigat reputația drept cel mai creativ jucător al lui Everton.

 

Un număr opt în tricoul decarului

 

Siggurdsson s-a remarcat drept unul dintre cei mai constanți mijlocași evoluând în Premier League, o ușoară excepție fiind înregistrată în ultimele luni. În acest sezon a obținut un foarte bun scor de 506 puncte în fantasy fotbal, a marcat de 2 ori și a pasat decisiv o dată.

Cu toate că evoluează în prestigiosul tricou inscripționat cu numărul 10, Gylfi Siggurdsson este mai curând un optar clasic. Islandezul joacă cel mai des în spatele atacantului central, responsabil pentru pasa decisivă din ultima treime a terenului și pentru distribuirea paselor. De asemenea, acesta poate evolua în bandă, profitând de spațiile oferite de către adversari.

Gylfi Siggurdsson - Islanda, tactica

Planșă & analiză tactică: Eduard Dimiean

România întâlnește cea mai bună generație a națioanalei de fotbal a Islandei, iar Gylfi Siggurdsson este creierul acestei puternice echipe de fotbal. În articolele următare vom continua să analizăm această importantă dispută.