Eduard Bănulescu

Nu este vreun secret că Filippo Inzaghi a fost unul dintre cei mai buni atacanți de pe scena mare a fotbalului. Sportul, însă, s-a schimbat, iar rolul său de poacher, sau atacant de careu, este aproape absent din jocul modern. Astăzi propunem trei jucători care, călătorind înapoi in timp, l-ar fi putut înlocui pe italian in loturile lui Juventus ori AC Milan.

Rolul lui Inzaghi

Filippo Inzaghi a fost un remarcabil marcator și, paradoxal ,un jucător evaluat greșit. Este adevărat că Pippo nu dispunea de calități fizice excepționale ori de technică remarcabilă. Ce avea în shchimb, viteza, inteligența și capacitatea de a încheia cu gol o fază de atac, sunt abilități native. 

Rolul său a fost denumit adesea poacher, ori atacant de careu. Inzaghi îndeplinea un rol strict ofensiv. Rar era solicitat să coboare în ajutorul mijlocașilor. În schimb, el plutea în jurul ultimului apărător advers. Nu degeaba Sir Alex Ferguson declara Baiatul ăsta s-a născut în offside.

Tactica folosită de AC Milan în 2003

Golurile din duelurile în care rămânea singur cu portarul, ori cele marcate din fața porții erau specialitatea atacantului care a evoluat pentru Juventus, AC Milan sau națioanal de fotbal a Italiei.

1 Mauro Icardi (PSG/Inter Milano)

Asămănător lui Inzaghi, principalul reproș primit de către Icardi este acela că ar fi egoist. Tot ce se poate, însă fanii nu se pot plânge atunci câng golurile curg în poarta adversă.

Mauro Icardi nu este deosebit de puternic, ori de rapid. În schimb, dispune de o capacitate excepțională de poziționare și de curaj. Aceste calitatăți i-au asigurat succesul jucând pentru Sampdoria, Inter și PSG, chiar atunci când controversele personale au riscat să îi afecteze reputația.

2 Chicharito Hernandez

Chicharito este un exemplu rar de poacher, într-o lume în care popularitatea acestui rol a intrat în declin. Așa cum diminitivul numelui său indică, atacantul mexican nu este deosebit de înalt sau puternic. Nici calitățile sale defensive nu reprezintă un atu. Cu toate acestea, Chicharito este capabil să se descotorosească de apărătorii care îi fac marcajul. În fața porții este capabil de bune execuții.

Acestea l-au ajutat să joace pentru echipe precum Manchester United, Real Madrid sau Sevilla. Numărul de goluri marcate de mexican a scăzut în ultimii ani. Nu este cazul unui jucător intrat peste care cariera de fotbalist stă să apună. Mai curând, rolul apărătorilor s-a schimbat odată cu fotbalul, iar atacantul de careu nu mai este la mare căutare.

3 Arkadiusz Milik

Există excepții la afirmația de mai devreme. Arkadiusz Milik este unul dintre mai mulți atacanți polonezi care terorizează defensivele europene. Asemănător lui Inzaghi în privința rolului său în echipă, Milik este un exemplu rar de poacher. Diferentă este că polonezul este capabil să facă și pressing. 

Nu că i s-ar cere foarte des să se ocupe de sarcini defensive. Napoli evoluează, în principal, într-un sistem 4-5-1, în care abilitățile lui Milik sunt prioritizate. În acest sezon este unul dintre cei mai buni marcatori ai Serie A.

Filippo Inzaghi este unul dintre cei mai buni fotbaliști ai lumii și un simbol al unei ere aproape dispărute. Desigur, tipul său de fotbalist este greu de găsit astăzi. Însă, atât cât va exista acest sport, se va găsi, întotdeauna, un atacant rapid căutând să strice jocul la offside al defensivei adverse și să marcheze din gura porții.