Pentru unele cluburi, participarea în Premier League reprezintă șansa mult visată de a-și transforma jucătorii în eroi locali. În schimb, pentru alte echipe, participarea în EPL e însoțită de riscul acumulării de înfrângeri pe linie. Acestea sunt cele mai slabe echipe din istoria Premier League conform creiteriului golurilor primite.

Swindon Town (1993/94)

 

Sezonul 1993/1994 a început excepțional pentru micuța echipă din Swindon. Acesta era, până la urmă, prima campanie în 73 de ani în care echipa avea să evolueze în Premier League. Cu toate că toate îl pierduseră pe antreonorul-jucător Glenn Hoddle în favoarea lui Chelsea, se anunța o campanie reușită.

Ce au primit în schimb fanii lui Swindown Town au fost 100 de goluri primite pe parcursul a 42 de meciuri. Acesta rămâne un record pentru prima liga engleză. Având în vedere că sistemul cu 22 echipe admise în prima ligă are șanse mici să revină, recordul negativ poate rămâne în picioare pentru totdeauna.

Derby County (2007/08)

 

Derby County a înregistrat cel mai prost record defensiv din istoria modernă a Premier League. Legendarul club britanic a întâmpinat campania 2007/08 drept nou promovată, pentru prima dată înapoi în EPL din 2001.

Jucători experimentați precum Roy Carroll și Robbie Savage păreau să inspire încredere în Derby. Cu toate acestea, după primele 10 partide oficiale, toți observatorii puteau remarca ceva neînregulă cu echipa din Derbyshire.

Sezonul s-a încheiat cu 89 de goluri primite. Chelsea, Arsenal sau Aston Villa au reușit toate să marcheze de câte șase ori fiecare. Acest sezon rămâne o pată neagră pe recordul lui Derby, echipă care nu s-a întors in EPL din 2008.

Fulham (2013/14)

 

Fulham – Premier League (2007-2008)

În 2020, Fulham este una dintre cele mai puternice echipe din Championship, a doua ligă a Angliei. Cu toate acestea, campaniile în Premier League ale clubului au inclus câteva momente rușinoase.

În 2019 au retrogradat, primind 81 de goluri în drumul lor rapid către a doua ligă. Însă, recordul lor negativ rămâne cel din 2014, la sfârșitul unei stagiuni în care 85 de goluri fuseseră marcate în poarta lui Fulham, apărată pe atunci de Maarten Stekelenburg care a reușit să încaseze opt goluri chiar și de la umila Hull City.

Eduard Bănulescu – blogger și antrenor de ocazie pentru Nottingham Forest (Football Manager 2020)