Având în vedere interesul fără precedent pentru Prima Ligă a Belarusului, este timpul să aruncăm o privire asupra celor mai importante cluburi din cadrul singurului campionat rămas activ în Europa post-COVID-19.

1. Dinamo Minsk

Dinamo Minsk, Prima Ligă Bielorusă

Dinamo Minsk este, din punct de vedere istoric, cel mai important club de fotbal din Belarus. Cu toate acestea, statutul echipei din Minsk se vede amenințat de BATE Borisov în ultimii ani.

Prima Ligă Bielorusă este o competiție relativ tânără, fiind începută în 1992, la un an de la momentul în care Belarus a declarat, în mod oficial, independența față de Uniunea Sovietică. 

Dinamo Minsk era deja un club cu o importantă tradiție încă dinaintea demarării sezonului 1992/93. Până atunci, Minsk fusese singurul club bielorus admis în Prima Ligă Sovietică, reușind să o câștige în 1982.

În epoca modernă, Dinamo a câștigat titlul de campioană a Belarusului de șapte ori, cupa de trei ori și accesul în Europa League și tururile preliminare ale Champions League în mai multe ocazii.

2. BATE Borisov

Sursă: Profimedia, AFP

BATE Borisov este echipa care domină fotbalul bielorus în ultimele două decenii. Cu toate că par să fie un club tânăr, BATE, de fapt, are o bogată istorie.

Clubul a fost fondat în anii ’70, având succes în liga locală înaintea ordinului de dizolvare a echipei de la mijlocul anilor ’80. BATE s-a reformat în 1996. Au câștigat nu mai puțin de 15 titluri de campioană de atunci și au reprezentat Belarus în mai multe ediții ale Champions League.

3. FC Dynamo Brest

Dynamo Brest, Prima Ligă Bielorusă

Care sunt cele mai importante cluburi de fotbal din Belarus? La această întrebare, răspunsul evident pare să fie: Dinamo Minsk și BATE Borisov. Cu toate acestea, Dynamo Brest este un club care, cel puțin pe plan local, se apropie de faima rivalelor din Minsk și Borisov.

Clubul a fost fondat acum 60 de ani. Se numea odată Spartak Brest și nutrea o relație de prietenie și cooperare cu Dinamo Minsk, fiind, faptic, echipa satelit a echipei din capitală.

Cunoscută drept echipa municitorilor, un soi de Rapid București al Belarusului, Dynamo Brest se bucură de cel mai mare număr de suporteri din ligă în cadrul meciurilor de pe teren propriu. În 2019, Brest a câștigat titlul în BPL, iar în 2017 și 2018 au reușit să obțină medaliile de câștigători ale Cupei Belarusului.

Cu toate că Prima Ligă Bielorusă este una dintre cele mai exotice campionate europene de fotbal, liga locală s-a dezvoltat lent, dar constant în ultimii ani. Iar, în 2020, pentru, cel mai probabil o scurtă perioadă de timp, acest campionat a devenit cea mai interesantă competiție fotbalistică din Europa.