Eduard Bănulescu

Bournemouth FC este într-adevăr implicată în lupta dură pentru evitarea retrogradării din cadrul foarte competitivei Premier League la sfârșitul sezonului 2019/20. Cu toate acestea, echipa condusă de către Eddie Howe este responsabilă pentru unele dintre cele mai surprinzătoare rezultate din EPL în ultimii ani. Acestea sunt indicațiile tactice din acest sezon și rolurile jucătorilor lui Bournemouth AFC.

 

Filozofia de joc a lui Eddie Howe

 

Eddie este sinonim cu progresul impresionant al lui Bournemouth AFC din ultima decadă. Fost jucător pentru clubul din sudul Angliei, Howe a condus toate campaniile care au dus la promovarea echipei în ligile superioare. La începutul primului său mandat, Bournemouth era izolată în liga a patra.

Bournemouth AFC, sub conducerea lui Eddie Howe, tinde să joace într-un 4-4-2, tactică ce poate fi modificată în 4-4-1-1 sau, chiar, 4-1-4-1. Împotriva adversarilor mai puternici, Howe preferă să folosească un mijlocaș central într-un rol defensiv în fața apărării. De asemenea, cel de-al doilea atacant coboară în ajutorul liniei de mijloc. Restul echipei rămâne relativ imobilă de-a lungul meciurilor.

Rolurile jucătorilor în tactica celor de la Bournemouth AFC

 

Eddie Howe a impus un stil conservator prin care Bournemouth avasează lent, cu pase sigure, păstrând forma de 4-4-2 pe parcursul dezvoltării atacurilor. Acest stil necesită un nivel ridicat de abilități tehnice din partea jucătorilor. Aceștia joacă, cel mai des, cu spatele la poartă și sunt nevoiți să rețină posesia și să pivoteze pentru a găsi o pasă sigură.

Posesia este un capitol important în filozofia manegerială a lui Eddie Howe. Dezvoltarea atacurilor începe de la fundașii centrali, Steve Cook și Nathan Ake. Cel mai adesea, ei vor căuta o pasă scurtă, sigură, în lateral, ori o pasă directă către un coleg neaflat sub marcajul adversarilor.

Bournemouth, o echipă cu apărători tehnici și atacanți răbdători

 

Bournemouth AFC este o echipă mulțumită să joace mare parte din orice partidă în propria jumătate, construind lent atacuri. Singurul rol ceva mai mobil în acest 4-4-2 modern este cel al fundașului stânga, Diego Rico. Acestuia i se cere să urce pe flanc și caută să deschidă jocul către atacanții Joshua King și Callum Wilson.

Wilson și King joacă rolul atacanților din vremurile clasice ale fotbalului britanic. Cei doi trebuie să păstreze posesia în fața tacklurilor adversarilor pentru a pasa în jurul careului, ori trebuie să se lipească de pasele aruncate în adâncime.

Punctul slab al lui Bournemouth în acest sezon îl reprezintă construcția și lipsa unui conducător de joc destul de tehnic încât să poată rupe monotonia care a caracterizat jocul echipei lui Howe.

Prezentat drept un potențial manager al naționalei Angliei în viitorul apropiat, indiferent de locul ocupat de Bournemouth AFC la sfârșitul stagiunii 2020, Eddie Howe promite să devină un nume de referință pentru fanii fotbalului britanic.